| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Produkt

środa, 02 lipca 2014

Znane i popularne były już w starożytności. Podczas wizyty w egipskich grobowcach archeolodzy natknęli się na malowidła, na których można było zobaczyć właśnie ten typ obuwia. Dlaczego zatem mówimy japonki, a nie egipcjanki? Okazuje się bowiem, że owe buty noszono w tym samym czasie na wielu kontynentach.

To tradycyjne w Japonii obuwie, przetrwało wiele stuleci i nazywane było "zori" (wykonywano je ze słomy, najczęściej ryżowej lub innych włókien roślinnych, także z drewna). Po dziś dzień noszone są do tradycyjnych, (nie tylko) japońskich ubrań.W Egipcie japonki traktowane były jako modny element garderoby, dlatego ozdabiano je złotem oraz drogocennymi błyskotkami. Można więc uznać za pewnik, że pojawienie się japonek sięga 4000 lat p.n.e.

Z czego były one wykonane? W zależności od regionu stosowano różne materiały. W Japonii i Chinach głównie używano słomy. Z drewna korzystano również w Japonii, ale i w Indiach. Na Bliskim Wschodzie zaś używano papirusa i liści palmowych, a w Meksyku za tworzywo służyła yucca. Zauważcie, że rośliny były popularne tam, gdzie panował gorący i wilgotny klimat. Chodzenie w japonkach dawało bowiem ulgę zmęczonym upałem stopom, sprawiając jednocześnie, że przepływ powietrza wokół nich był swobodny.

Kiedy japonki przywędrowały do Europy? W latach 50-tych i 60-tych XX wieku po zakończeniu II wojny światowej, żołnierze wielokrotnie przywozili je do domu jako pamiątkę. I tak ochrzczono je "japonkami". 

piątek, 27 czerwca 2014

W tym roku, Nutella świętuje 50 lat istnienia. Bohaterami urodzinowej kampanii Nutelli są fani marki i ich najbardziej poruszające opowieści, zdjęcia i filmy związane z Nutellą.

W okresie po drugiej wojnie światowej pojawiają się trudności z zaopatrzeniem się w kakao. Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu, wymyśla produkt o nazwie „Giandujot” (jak jedna ze słynnych, lokalnych postaci karnawałowych): jest to blok czekoladowy z dużą ilością cukru i orzechów laskowych, które obficie rosną w tym regionie Włoch, i z mniejszą ilością kakao. Blok można kroić na plastry i jeść  z kromką chleba – jak słodką kanapkę.

Pietro Ferrero jest człowiekiem kreatywnym, ciągle szukającym sposobu na udoskonalenie swoich receptur. Powstaje pomysł, by blok czekoladowy zmienić w łatwą do smarowania na chlebie masę orzechowo-kakaową o nazwie SuperCrema, którą już tylko krok dzieli od kremu Nutella.

Syn Pietro, Michele Ferrero, krok za krokiem podąża śladami intuicji swojego ojca. Receptura kremu SuperCrema stopniowo się zmienia, i tak właśnie powstaje  Nutella, której nazwa jest oryginalnym połączeniem angielskiego słowa „nut" (orzech) i włoskiej zdrabniającej końcówki „-ella" o pozytywnym wydźwięku.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25